Prihaja prva letošnja večja pošiljka saharskega prahu

Marsikje po Evropi se bo nebo v prihodnjih dneh obarvalo v rjave in oranžne odtenke. Iznad Sahare bo namreč pripotovala prva večja pošiljka puščavskega prahu v letošnjem letu.

Deli vsebino na:

Puščavski prah je že prekril južni in jugovzhodni del stare celine, v prihodnjih dneh pa se bo ob močnih južnih vetrovih, ki pihajo v višinah, razširil daleč proti severu celine in dosegel celo Skandinavijo:

Pri nas lahko povišane koncentracije prašnih delcev v višjih plasteh ozračja pričakujemo od srede naprej, puščavski prah pa naj bi po trenutnih projekcijah nad nami vztrajal vsaj kakšen teden. Ker bomo v tem času deležni tudi nekaj dežja, ki bo na predmetih puščal neprijetno rjavkasto sled, vam svetujemo, da s pranjem svojih jeklenih konjičkov še malo počakate. 🙂

Deli vsebino na:

Rok Nosan

Radarska slika padavin

Udari strel

Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija14 hours ago
⛈ Čez Slovenijo se pomika vremenska fronta, ki jo spremljajo nevihte s krajevnimi nalivi. Te bodo v prihodnjih urah prešle večji del države.

💦 Na srečo so zadnji meteorološki izračuni nekoliko zmanjšali količino padavin, kar pomeni, da so večja razlivanja vodotokov manj verjetna. Še največ težav utegnejo povzročati meteorne vode, ki lahko na manjših območjih zalivajo kleti in poplavijo kakšno cesto. Zaradi razmočenega terena se lahko sproži tudi kakšen zemeljski plaz. Največ nevšečnosti je pričakovati na severovzhodu Slovenije.

Radarska slika padavin: ARSO
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija24 hours ago
⛈ ⚠️ Zvečer in v prvem delu noči nas bo od zahoda precej burno prešla vremenska fronta. Pričakovati je nevihte z okrepljenim vetrom in nalivi, ki lahko povzročijo hiter porast manjših rek in hudournikov, mogoča so tudi razlivanja. Padavine bodo bolj obilne v severni polovici Slovenije, kjer lahko v razmeroma kratkem času pade od 50 do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter.

☀️ Napoved za prihodnje dni je veliko bolj vzpodbudna. Že v drugem delu noči bodo padavine v večjem delu Slovenije ponehale in začelo se bo jasniti. Pred nami je večinoma sončen konec tedna s popoldanskimi temperaturami, ki bodo ob jugozahodnem vetru marsikje presegle 25 stopinj Celzija. Ozračje lahko tu in tam občasno nekoliko ohladi le kakšna manjša ploha.

Na sliki je prikazana predvidena skupna količina padavin po meteorološkem modelu ALADIN/SI.

Avtor besedila: Rok Nosan
Avtor prikaza: Amadej Krepek
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija4 days ago
⛈ Nad Slovenijo je nastalo več manjših nevihtnih celic, ki jih spremljajo krajevno močnejši nalivi s sodro. Na Arso vremenski postaji v Kočevskih Poljanah je do 16. ure padlo že 47 litrov dežja na kvadratni meter.

💦 Ob nevihtah je možno prehodno naraščanje posameznih manjših vodotokov, nekaj težav lahko povzročijo tudi meteorne vode.
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija4 days ago
💦 Vstopamo v daljše obdobje spremenljivega vremena, ki ga bodo zaznamovale pogoste padavine. Te se bodo pojavljale predvsem v obliki krajevnih ploh in neviht, kar pomeni, da se lahko že na manjših območjih pojavijo velike razlike v količini padavin.

⛈ Težišče padavinskega dogajanja bo danes popoldne, zvečer in v noči na torek nad vzhodno polovico Slovenije, kjer bi lahko ob počasi premikajočih padavinskih celicah lokalno padla večja količina dežja. Ob tem je možen hiter porast manjših rek in hudournikov. Ob popoldanskih nevihtah lahko na manjših območjih padata tudi sodra in drobna toča.

📊 Slika prikazuje predvideno količino padavin do jutri zjutraj po modelu ICON-D2. Prikazan je le eden izmed scenarijev. Dejanska razporeditev padavin je lahko tudi nekoliko drugačna.

Napoved pripravil: Rok Nosan
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija5 days ago
Ponekod po Sloveniji je danes nastalo nekaj ploh in neviht z lokalnimi nalivi. Takšen je bil pogled na odhajajočo nevihto v Ravnah pri Šoštanju, kjer so v nevihtnem nakovalu nastali oblaki tipa mammatus.

Foto: Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija6 days ago
V pretekli noči smo lahko v večjem delu Slovenije opazovali severni sij, ki je ponekod postregel z res izjemnimi kontrasti. Danes zvečer bi se lahko sij ponovno pojavil, a bo za njegovo opazovanje potrebno veliko sreče, saj nam lahko ponagajajo oblaki. 🌌

Avtor fotografij: Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija