V prihodnjih dneh na zahodu večja količina dežja, snežilo bo le v visokogorju

Pustni konec tedna bo v znamenju oblakov in jugozahodnega vetra, ki bo poleg visokih temperatur krajem ob alpsko-dinarski pregradi prinesel obilne padavine. Lokalno lahko pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Precej manj dežja bo na vzhodu države, kjer bodo vmes tudi daljša obdobja suhega vremena.

Deli vsebino na:

Februar statistično velja za najbolj zasnežen mesec v letu, prvi teden letošnjega februarja pa so zaznamovale neobičajno visoke temperature, ki bodo vztrajale tudi v prihodnjih dneh. 

Vzrok za nič kaj zimsko vreme je jugozahodni veter, ki nam iznad Sredozemlja prinaša zelo topel in postopno tudi vse bolj vlažen zrak. Jugozahodnik se bo jutri (v petek) še okrepil in bo na izpostavljenih mestih na Štajerskem, v Prekmurju in v višjih legah presegel hitrost 70 kilometrov na uro:

Pod vplivom jugozahodnika bo tako jutri kot v soboto v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pogosto deževalo. Ob dviganju toplega in vlažnega zraka bo največ dežja padlo v krajih ob alpsko-dinarski pregradi, kjer se lahko pojavijo tudi lokalni nalivi. Padavine se bodo občasno razširile proti vzhodu in severovzhodu države, kjer pa bo dežja občutno manj kot v preostalem delu države:

Večjih temperaturnih sprememb nam prihodnji dnevi ne bodo prinesli. Termometri bodo tako marsikje še vedno kazali 10 in več stopinj Celzija. Najtopleje bo na vzhodu države, kjer se lahko jutri in v soboto živo srebro dvigne do 16 stopinj Celzija. 

Zahtevne razmere v visokogorju

V prihodnjih dneh bo nad nadmorsko višino 2000 metrov zapadlo okoli meter snega, nižje pa bo večinoma deževalo. Šele v nedeljo bo lahko sneg pobelil tudi sredogorje, a se meja sneženja v večjem delu gora ne bo spustila pod 1300 metrov.

Zaradi obilnih padavin, ki bodo zajele predvsem zahodni del gora, se bo nevarnost snežnih plazov povečala na tretjo stopnjo na 5-stopenjski lestvici. Razmere bo še dodatno poslabšal močan jugozahodni veter, ki bo jutri v sunkih marsikje presegel 100 kilometrov na uro. V soboto in nedeljo bo veter počasi slabel.

Deli vsebino na:

Rok Nosan

Radarska slika padavin

Udari strel

Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija3 days ago
⛈ Čez Slovenijo se pomika vremenska fronta, ki jo spremljajo nevihte s krajevnimi nalivi. Te bodo v prihodnjih urah prešle večji del države.

💦 Na srečo so zadnji meteorološki izračuni nekoliko zmanjšali količino padavin, kar pomeni, da so večja razlivanja vodotokov manj verjetna. Še največ težav utegnejo povzročati meteorne vode, ki lahko na manjših območjih zalivajo kleti in poplavijo kakšno cesto. Zaradi razmočenega terena se lahko sproži tudi kakšen zemeljski plaz. Največ nevšečnosti je pričakovati na severovzhodu Slovenije.

Radarska slika padavin: ARSO
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija4 days ago
⛈ ⚠️ Zvečer in v prvem delu noči nas bo od zahoda precej burno prešla vremenska fronta. Pričakovati je nevihte z okrepljenim vetrom in nalivi, ki lahko povzročijo hiter porast manjših rek in hudournikov, mogoča so tudi razlivanja. Padavine bodo bolj obilne v severni polovici Slovenije, kjer lahko v razmeroma kratkem času pade od 50 do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter.

☀️ Napoved za prihodnje dni je veliko bolj vzpodbudna. Že v drugem delu noči bodo padavine v večjem delu Slovenije ponehale in začelo se bo jasniti. Pred nami je večinoma sončen konec tedna s popoldanskimi temperaturami, ki bodo ob jugozahodnem vetru marsikje presegle 25 stopinj Celzija. Ozračje lahko tu in tam občasno nekoliko ohladi le kakšna manjša ploha.

Na sliki je prikazana predvidena skupna količina padavin po meteorološkem modelu ALADIN/SI.

Avtor besedila: Rok Nosan
Avtor prikaza: Amadej Krepek
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija6 days ago
⛈ Nad Slovenijo je nastalo več manjših nevihtnih celic, ki jih spremljajo krajevno močnejši nalivi s sodro. Na Arso vremenski postaji v Kočevskih Poljanah je do 16. ure padlo že 47 litrov dežja na kvadratni meter.

💦 Ob nevihtah je možno prehodno naraščanje posameznih manjših vodotokov, nekaj težav lahko povzročijo tudi meteorne vode.
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija7 days ago
💦 Vstopamo v daljše obdobje spremenljivega vremena, ki ga bodo zaznamovale pogoste padavine. Te se bodo pojavljale predvsem v obliki krajevnih ploh in neviht, kar pomeni, da se lahko že na manjših območjih pojavijo velike razlike v količini padavin.

⛈ Težišče padavinskega dogajanja bo danes popoldne, zvečer in v noči na torek nad vzhodno polovico Slovenije, kjer bi lahko ob počasi premikajočih padavinskih celicah lokalno padla večja količina dežja. Ob tem je možen hiter porast manjših rek in hudournikov. Ob popoldanskih nevihtah lahko na manjših območjih padata tudi sodra in drobna toča.

📊 Slika prikazuje predvideno količino padavin do jutri zjutraj po modelu ICON-D2. Prikazan je le eden izmed scenarijev. Dejanska razporeditev padavin je lahko tudi nekoliko drugačna.

Napoved pripravil: Rok Nosan
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija1 week ago
Ponekod po Sloveniji je danes nastalo nekaj ploh in neviht z lokalnimi nalivi. Takšen je bil pogled na odhajajočo nevihto v Ravnah pri Šoštanju, kjer so v nevihtnem nakovalu nastali oblaki tipa mammatus.

Foto: Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija
Meteoinfo Slovenija1 week ago
V pretekli noči smo lahko v večjem delu Slovenije opazovali severni sij, ki je ponekod postregel z res izjemnimi kontrasti. Danes zvečer bi se lahko sij ponovno pojavil, a bo za njegovo opazovanje potrebno veliko sreče, saj nam lahko ponagajajo oblaki. 🌌

Avtor fotografij: Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija